Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum banner

21 - 30 of 30 Posts

·
Registered
2008 gmc envoy_sle
Joined
·
631 Posts
has this issue been identified?

as it only appears to be a problem with the 5.3 V*

what is the latest on this?
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
I had this when I got my Envoy 5.3l 2 weeks ago. I just replaced the oil pressure sensor and took out the filter under the sensor when I did an oil change. Haven't had the message return yet and it has been a week.
 

·
Registered
2008 gmc envoy_denali
Joined
·
75 Posts
There is a screen under the oil pressure sender that needs to be changed as well as the sender. Just went thru this with my '08. Scared the **** out of me to tell the truth! Replaced both parts, did an oil change and all is right with the world.
Mark
 

·
Registered
2007 gmc envoy_denali
Joined
·
9 Posts
Low oil pressure @ cold starts

Zippy i have the same problem when my Vortec is cold the pressure drops until
I am warmed up @ 200 on the temp gauge, then the lol is fine.. so my first attack is the oil sender unit and here goes something I don’t see people say they
Do when changing the oil pressure switch is the filter underneath the oil switch,
It’s a real a %^&* to get to but when you see how thin the screen is on this small filter you can see why maybe the oil is dropping, but if i had time i’d Put a pressure gauge in 2 areas to see. If the pressure is really dropping. Some type tap some place near the oil pump or down the line before it gets to the top of the block. Well I’ve been real busy working hard but one side wants to jump in
And do it the other side is saying hell no, no matter how those guys make to that job is, when i stand in front my truck is does not look like that, i wonder how the dealer suckers do it.. no disrespect to the good dealer machanic’s..
But i am going to do the job soon..:crazy:
 

·
Registered
2007 gmc envoy_denali
Joined
·
9 Posts
Nobody knows what is causing that problem. I've had it occur on my truck many times over the past 18 months or so. Seems to happen randomly but usually in stop and go traffic (for me, it may be different for others). I've always been up on maintenance so no issue there. I did change the oil pressure sending unit/sensor about 45 days ago thinking that may have gone bad but the day after I changed it my wife was driving the truck and the warning light came on three times while driving. It hasn't happened since which is interesting, well, not really but it adds to the confusion. Many people have posted the exact same issue here and nobody has found a cure. At least they haven't posted a cure.

If you discover anything leading to the cause of this issue please post your findings. There are many of us here that would like to determine the cause.
 

·
Registered
2007 gmc envoy_denali
Joined
·
9 Posts
Low oil pressure @ cold starts

Zippy i have the same problem when my Vortec is cold the pressure drops until
I am warmed up @ 200 on the temp gauge, then the lol is fine.. so my first attack is the oil sender unit and here goes something I don’t see people say they
Do when changing the oil pressure switch is the filter underneath the oil switch,
It’s a real a %^&* to get to but when you see how thin the screen is on this small filter you can see why maybe the oil is dropping, but if i had time i’d Put a pressure gauge in 2 areas to see. If the pressure is really dropping. Some type tap some place near the oil pump or down the line before it gets to the top of the block. Well I’ve been real busy working hard but one side wants to jump in
And do it the other side is saying hell no, no matter how those guys make to that job is, when i stand in front my truck is does not look like that, i wonder how the dealer suckers do it.. no disrespect to the good dealer machanic’s..
But i am going to do the job soon..:crazy:
i just went thought that same problem ands thats what i did i remove the oil pressure switch and the filter under the sender unit, and it did work meanwhile
the oil was weak and the dumb *&^$ wouldnt warm up the truck like i asked, so now their changing the oil pump, i think the problem was the o ring on the oil pick up tube, on my truck the pressue would drop when runnuing at 500 rpms,
so i will let you know if that cures the problem. it should it makes sence when you look at the mechanical part. the pick oil tube is like a straw for the oil pump,
when the o ring thins out air is being pulled up along with the oil, when i warm up the truck @ 1500 rpms and the water temp get too 200 the oil pressure would sit around 31 lbs revvving up take it to 40 l bs, so since their replacing the o ring am telling them to replace the oil pump, seal front and rear along with the all gaskets to replace items..
 

·
Registered
Joined
·
1 Posts
Oil pressure low warning at cold start

Since having the front differential in my 97z 5.3 engine which necessitated removing the oil pan, at every cold start the display reads oil pressure low for a few seconds. Oil pressure gauge goes to normal and pressure is fine during all driving conditions. Lots of engine problems including two rebuilds due to the AFM system in my opinion. Any thoughts on whether something could have been disturbed during the repair? It's making me crazy!
Oil pressure low warning at cold start

Does it to hurt to continue to drive like thothos when the oil pressure ddrops when you come to a stop but goes back to normal when your driving??
 

·
Registered
2007 gmc envoy_denali
Joined
·
9 Posts
Well yes the oil is not being pumped to the top of the motor. So yes if you drive with the oil pressure low the motor can lock up, it’s 2 problems the oil pump is getting weak and what makes the oil pressure drop is the O ring on the oil pump pick up tube, it flattens out and the pump is sucking air untill the oil thins out from warming up, my truck has had that problem for a year and a few months but how I keep it working @ start up I would bring the rpms up to 1500 slowly untill I saw the temp gauge sit @ 200 degrees, at that point the pressure would hold like normal, 31 idle and 41 driving, I had to this every at first start up, I don’t recommend you try that as long as I did I got lucky, but the pump just stop pumping pressure 3 weeks ago, on vortex motors the oil pump is on the crankshaft being the timing chain cover, not in the oil pan so If your doing repairs change the pump the, pick up tube O ring, added bonus since it’s already apart change both front and rear seals, it’s a big job trust me am getting it done as we speak, but if you ignore what I’ve told you and since you had everything pulled down under the front end and you don’t do that, support when the button it back up you start getting oil leaks after just putting back together, 2 things might happen you kill your self for not listening or your going to burn the truck up, trust that..it’s costing me money but the. Next time I will have an oil leak that Denali will be some else’s head ache I love that truck but 4 wheel drive crap and the transfer cases mounted to the oil pan with an axle running though the oil pan never again, hmmmmm just sitting typing theirs a way to get rid of that head ache, get rotors and spindles from a trail blazer. Next time
 
21 - 30 of 30 Posts
Top