Chevy TrailBlazer, TrailBlazer SS and GMC Envoy Forum banner

rough idle

  1. Help With Coil On Plug Trouble Shooting 05 Trailblazer 4.2

    The 02-09 "How-To" and DIY Section
    So my 05 Trailblazer began running rough a couple days ago.It was slightly choppy sounding with a misfire also.I bought a scanner and pulled codes earlier tonight.Two map sensor codes were present,but Im almost 100% sure they're from 3 months ago when I had Autozone pull codes which lead me too...
  2. Low power and stability light on

    OEM Issues
    Hi everyone, I'm new here. Please bare with me. I bought a 2006 Trailblazer 4.2 LS 2WD in January of this year. I LOVE my car. That being said, I've ran into some problems in the last couple months. First month of having it, it ran like a champ and then one morning, I turned it on and it was...
  3. HDM/Broken Fuse Block

    OEM Issues
    I've been troubleshooting my 2005 Trailblazer 4.2 I6 Low Beam issue. Great threads by the way! Long story short. I have no Battery 12V to pin 2 on the HDM. If I run battery 12V to pin 4 I still have no low beams. However, if I run 12V to either low beam fuses I get low beams on left and right...
  4. Dreaded flashing engine light

    OEM Issues
    Hi everyone, Before I get to my problem here is a little background info on the vehicle. It is a 2006 Trailblazer 4.2 LT2 with 200,000 miles. I have owned the vehicle for 9 years and up until recently I have never had a problem. I stayed up to date on all regular and recommended maintenance. No...
  5. Rough Idle

    General
    Hello all, I've had the great honor of being stuck with rough idle issue. There is a multitude of issues I'm getting at one time and I believe they're all related. At stop lights I will stop then my tach shows the rpms drop down to 500 or 450, shake a little bit, then jump immediately back up to...
  6. [SOLVED] Omg help

    The 02-09 "How-To" and DIY Section
    NOT SOLVED rough idle, horrible noise on hard acceleration (especially 1-2 upshift) in my 2006 Trailblazer. No RPM's bouncing, but it will die at stoplights and such. The noise on hard acceleration is unbelievable. Kinda sounded like ball bearings rattling around an empty coffee can, but not as...
  7. Second replaced coil pack in one month

    OEM Issues
    About a month ago we got a check engine light and very rough idle. The code indicated misfire on cylinder 4. I replaced the spark plugs and cleaned the throttle body, but that didn't help at all. I then replaced coil pack # 4 and it worked fine. I cleared the code and it didn't come back. A few...
  8. 4.2 I6 Intake Manifold Potential Cause of Surging/Rough Idle?

    OEM Issues
    All, I need some input and specifically regarding the intake manifold. I have a 2003 Trailblazer with the 4.2. It's 2 wheel drive. I've had a bit of an engine idle problem and I did recently buy the car used (less than 8 months ago). It isn't anything major, but sitting at a light the idle...
  9. P0014 code rough idling

    Engine Tunes/Mods
    Hi guys finally decided to make a post about problems I've been having. My trailblazer has had a rough sometimes sporadic idle for some time now and just recently a p0014 code popped up. So I did what everyone says to do, cleaned the throttle body, put a full can of seafood at fuel up, changed...
  10. Complete coolant leak and other issues

    OEM Issues
    TL;DR: All of my coolant leaked rapidly from the system. Refilled with water to test, none leaked out after driving ~5 miles to a safer parking lot. ------ Story: I bought my 2004 Trailblazer LS (4.2L I6) about a month ago. It has 83k miles on it, but I've had some problems ever since. It...
  11. [SOLVED] YES, Solved! rough idle, horrible noise on hard acceleration

    The 02-09 "How-To" and DIY Section
    Just a little post to let some folks know that a nasty rough idle and noisy acceleration (especially 1-2 upshift) in my 2004 Trailblazer was actually caused by a faulty water pump!!?!. I never lost any anti-freeze, but could always smell it, I only noticed a rough bouncy idle, not RPM's...
  12. new member, desperate, idle horrible N gettin worse

    OEM Issues
    I got an 02 Envoy a few months ago. 140k miles on it. as usual right after there awesome 1 month warranty (sarcasm) expires problems arise. 3 coils replaced, i replaced all the spark plugs with cheap autolites. (im broke as a joke) the engine knocks shortly after i got it. It all went down hill...
  13. Another rough idle issue

    Air Induction
    Hey guys, I have been scouring this site for a couple weeks now trying to find a solution. First off, I have 99k miles on my 05 TB. Let me give you a walk through with my issue: Vehicle was running great, but I was approaching 100k miles so I decided to swap the spark plugs with the AC-Delco...
  14. Sputtering/Rough Idle at Takeoff Camshaft Sensor Relaced

    OEM Issues
    Hello Trailvoy, I have been really stressed out lately and I was hoping to god that someone my know my issue because the mechanic doesnt. And I am really afraid to take it to the dealer to shell out a tremendous amount of money as funds are low. About a 2 weeks ago I was having issues where my...
  15. [SOLVED] Infamous Rough Idle

    The 02-09 "How-To" and DIY Section
    Hello, This is my first post here, so I first want to greet you. Second, I want to say I have been a GM fan all my life-due to my father's influence (who drove/drives a '94 Sierra, '03 Avalanche, '09 Silverado). I have driven several vehicles in the short time I have been driving ('98 Ford...
  16. New Guy

    Introductions
    Hey everyone- I'm a newbie on the site. I bought a 2002 TrailBlazer LT here in Wisconsin with the 4.2L for my son to go to college in. He needs the room for his music gear and so we upgraded from the old Blazer platform. Having issues with rough running, rough idle and dieseling. I hear a...
  17. p0306 missfire

    OEM Issues
    I changed my plugs a short while ago due to a very bad misfire on cylinder #6. the new AC Delco plugs fixed the rough idle and misfire....for about 3 weeks. I was sitting in a drive-thru when the miss returned. now after another 3 weeks today it finally set a CE light, I pulled the code when I...
  18. camsensor problem

    General
    02 trailblazer,4.2 I6... while replacing my waterpump (which is just apin in the arse) i hit the camshaft sensor witha hammer and broke it, bought NEW Sensor code reader said sensor problem.. im unsure if a broke a pin in the connector but someone said i may ned to "FLASH" the ecm for this...
  19. [SOLVED] (not solved)Couple of issues..

    The "How-To" and DIY Section
    I'ma new trailblazer owner but have always been interested in them they just look good and from my latest experiences they run great for the inline 6 they are ....anyways the reasons I'm here.... I think I have a sunroof bracket loose and was wondering the best approach to getting to it it...
  20. 2003 Trailblazer: rough running engine and random misfires

    General
    Hello all! I’m hoping some of you can help shed some light on my issue… The water pump on my 2003 TB 4.2L 4WD (145k mi.) developed a leak, so we changed it out and at the same time changed the serpentine belt. When we got it back up and running again, it was running slightly rough and would...
Top